2009. április 29., szerda

Martimez karkötői
Kegyes volt hozzám a délutani nap,végre valahára sikerült valóban színhelyes
fotót készítenem arról a két karkötőről,amit Martimeznek varrtam.

Cu bunăvoinţa soarelui de după amiază am reuşit în sfârşit să fotografiez brăţările făcute pentru Martimez în culorile lor reale.

2009. április 28., kedd

Bársonyos tavasz IIEzt a quiltet egy kiállításra készítettem,melyet Liz Dickson szervez a bukaresti Amerikai Iskolában,SPRING COLORS címmel.Hálás köszönet Betty Popescunak a meghívásért és a képekért !
Talán emlékeztek a bársony-nyomatomra.Ez a kép is azzal a technikával indult,de csak nagyon gyengén látszott a faragás mintázata a bársonyon.Ezért vatelint ragasztottam a hátára és kivarrtam a mintát világosszürke cérnával.Miután összeállítottam a faliképet,ezt átvarrtam haragoszölddel.Érdekes volt bársonyon dolgozni.A hátam majd kilyukadt,de megérte.


Am facut această lucrare pentru expoziţia organiată de doamna Liz Dickson la Şcoala Americană din Bucureşti in mai,cu lucrări pe tema SPRING COLORS.
Mii de mulţumiri lui Betty Popescu pentru invitaţie şi pentru poze !
Poate vă mai amintiţi de încercarea mea de embossing velvet de anul trecut.Tot aşa am inceput şi acest tablou,dar aici desenul nu a fost prea reuşit.De aceea am lipit pe spate o bucată de vatelină şi i-am facut free motion cu aţă gri.Când tot topul era gata l-am mai quiltuit cu aţă verde.A fost interesant să lucrez cu catifeaua,chiar daca m-am ales cu o durere de spate,a meritat.

2009. április 25., szombat

Bársonyos tavasz I Hommage a Jackie
Eszembe nem jutott volna soha bársonyon szabad gépi tűzni,ha nem csodálnám már egy éve Jackie munkáit.Ő az egyik olyan alkotó,akit szívem szerint másolnék,mert minden öltése és anyagválasztása helyettem beszél.Végül másolás helyett ezeket a karkötőket varrtam.Egyfajta ujjgyakorlatnak szántam őket,mielőtt nekifogtam volna annak a tavaszi quiltnek,amellyel most vívódom.


Nici nu mi-a trecut prin cap că se poate face free motion pe catifea,inainte să văd
superbele lucrări făcute de Jackie.Ea e una dintre creatoare la care îmi place absolut totul.Fiecare pas cusut,fiecare material folosit parcă vorbeste despre mine.
N-am vrut să o copiez,dar m-a inspirat mult,aşa că am făcut cîteva brăţări.Cusutul lor a fost un fel de exerciţiu înainte de quiltul de primăvară cu care mă lupt acum.

2009. április 23., csütörtök

A párnaBeborult...egyetlen kép sem színhű.A bent készültek túl sötétek,a kintiek meg fakók lettek.

S-a înnorat...nicio poză nu redă culorile reale.Cele făcute înăuntru sunt prea închise,cele de dinafară prea palide.

2009. április 22., szerda

Nagyobb
Egyre nagyobbak ezek a takarók...pedig megígértem,hogy maradok a bébiméretnél.Ez a mostani 22o x 12o lett.Meg sem próbáltam egyben lefotózni,a lényeg azért látszik így is.Bár ez a méret egy picit már próbára tette a türelmemet,jó volt vele dolgozni.Készül a párna is.


Păturile astea sunt din ce în ce mai mari...deşi am promis că rămîn la mărimea de babyquilt.Acesta e de 22o x 120.Nici nu am încercat să-i fac o fotografie în întregime,esenţialul se vede şi aşa.Am avut nevoie de o doză mai mare de răbdare,dar şi aşa,a fost plăcut să lucrez cu ea.Perna e "în construcţie".

2009. április 11., szombat

Lovacska és vonatMielőtt elpakoltam volna pár napra a varrógépet,ma reggel még befejeztem két takarót.
Ezek is testvéreknek készültek.

Înainte să mă despart pentru câteva zile de maşina de cusut,azi dimineaţă am terminat două pături pentru doi băieţei,fraţi şi ei.

2009. április 10., péntek

(M)ilyen vagyok ? II


A játék folytatódik,megérkezett hozzám,bár még csak virtuálisan,Dixike portréja.
A blogján olvasom,hogy ő elégedetlen önmagával(ki nem az ?),de nekem tetszik,és alig várom,hogy élőben is jól kitanulmányozzam :-)

Jocul continua:a ajuns la mine,chiar dacă deocamdată doar virtual,portretul lui Dixike.
Am citit la ea că nu e mulţumită de lucrare(cine e?),dar mie îmi place şi aştept cu nerăbdare să mă uit mai bine la ea live. :-)

2009. április 9., csütörtök

M(ilyen) vagyok ?
Már akkor tudtam,hogy nehéz lesz,amikor jelentkeztem Ildi játékára,önarcképet varrni,amit a sorsolás nyomán Launak kellett elküldenem.Most jött az üzenet,hogy megérkeztem:-),tehát publikálhatom a fércművet.
Elképzelésem,mint mindig,volt dögivel,de a megvalósítás,hát,az egészen más dolog.
Azt tudtam,hogy élethű nem lehet,nem csak azért,mert nem szeretem az ilyen portrékat,de nem is biztos,hogy tudnék olyant.Nálam már a rajzon lemerevedik a mosoly,kihűl a tekintet,nem megy ez nekem...
Valahogy foltokban képzeltem el a dolgot,szerencsére,még mielőtt nekifogtam volna,megláttam ezt.Nna,ilyent sem tudnék,nemhogy ennél jobbat!Azt hiszem,ez jobban hasonlít rám,mint amit én izzadnék ki magamból.
Gondoltam,megvarrom magamat redworkben és kézzel letűzöm,de ez már nem utolsó perces projekt.
Nagy kedvem lett volna sziluettet varrni,de ez is azért bukott,mert nem tudtam volna hasonlóvá varázsolni.Pedig ez a Tara Badcock-kép sokáig kísértett.
Egy szó mint száz,rá kellett jönnöm,hogy olyant,ami tényleg hasonlít,nagyon nehéz lesz varrni.Lennebb tettem hát a lécet,mondván,legyen legalább jellemző,és az ég szerelmére,nem akarok ezzel is görcsölni,játszani szeretnék!
Megnéztem hát többször is a gépen fellelhető képeimet,és azt vettem észre,az a legjellemzőbb,hogy elmélyülten beledugom az orrom valamibe,könyvbe,szabásba-varrásba,mint ezen a két képen itt.
Ebből indultam ki.Először készítettem egy rajzos változatot a dumpr.net segítségével.A nyomtató persze bedöglött,tehát nekem kellett lerajzolnom végül.
A rajz körvonalait megerősítettem zsírkrétával és rávasaltam az anyagra.Ez a flanelldarab egy régebbi munkámtól maradt.Marabu festékkel és murokból :-) készült pecséttel festettem rá kockákat.Akkor ,ott jégkockák voltak,most a kezem közül csak úgy röpködő kék négyzeteket jelképezik.Jellemző,nem ?
Még egy kicsit kikrétáztam,hogy jobban lássam,mit is kellene varrnom.
Utána már csak varrogattam összevissza,jó volt :-)))
Nem szeretem a szabályos széleket,amit csak lehet,ívesre szabok,így lett most is.Ferdepánttal keskenyen körbeszegtem és az összhatás kedvéért jól összekrétáztam azt is.Ilyen lett.Cseppet sem zavar ,hogy nem szebb,nem jobb,nagyon jól szórakoztam közben.A kezdeti gyötrő agyalás után végül nagyon jó volt varrni.

Înca din prima clipă,de când m-am prezentat la acest joc pe blogul lui
Ildi,am ştiut că va fi treabă grea să-mi cos autoportretul,pe care apoi am trimis lui Lau.Acum mi-a scris că am sosit la ea :-) deci pot să-mi public încercarea.
Idei,ca întotdeauna,am avut din belsug,însă de la idee până la realizare mai e...
Nu îmi plac portretele prea realiste în quilturi şi nici nu aş putea să fac unul,poate,eventual din peticele...
Dar înainte să mă apuc de trudă am văzut acest quilt.Seamănă mai mult cu mine decît cel pe care l-aş fi făcut eu...
Am vrut să-mi cos portretul cu redwork şi să-l quiltuiesc manual,dar nu am mai avut destul timp...
M-a bîntuit mult timp şi acest portret-Tara Badcock.Silueta e şi ea o idee superbă,dar cum fac ca lumea să mă recunoască ?!
Concluzia:dacă nu seamănă măcar să fie tipic.M-am uitat de mai multe ori la pozele mele,am observat că pe cele care mă reprezintă cel mai mult,sunt cu nasul în ceva:o carte ori lucru de mână,ca în cele de aici.Am prelucrat una din poze cu dumpr.net,am accentuat liniile desenului cu creioane cerate,l-am călcat pe material,un flanel rămas de la o lucrare mai veche, vopsit cu vopsea Marabu şi ştampilă făcută dintrun morcov :-).Atunci serveau drept cuburi de gheaţă,acum reprezintă pătratele croite şi evident ,albastre cu care lucrez.Tipic,nu ?
L-am mai desenat un pic,să văd cam pe unde trebuie să cos.Restul era ca un joc :-)))
Nu-mi plac marginile drepte,dacă pot,lucrez cu curbe.Aşa am făcut şi aici.L-am terminat cu bias îngust,puţin desen în plus,şi gata !Aşa a ieşit.Nu mă deranjază că nu e mai bun,mai frumos,mi-a plăcut să-l fac.

2009. április 7., kedd

Táncosok


Soha ennyit nem tétováztam egyetlen munkámmal sem,mint ezzel a takaróval.Mint az előző bejegyzésben is írtam,ez a síző takaró-párna párja.Testvéreknek készültek,a fiúk a hobbijukat szerették volna megjelenítve látni a takarókon.A nagy a sízést,a kicsi a néptáncot.Gyereknek nemet nem mondok,de a táncosokkal meggyűlt a bajom.Sehogy sem bírtam elképzelni őket élethű ábrázolásban.Nem akartam,hogy olyan legyen,mint a régi,hímzett falvédők.Az itteni népviselet piros-feketéje valahogy nem ment a takaró tarkaságához,a felhasznált anyagokból meg már nem lett volna népi...ezért döntöttem az árnyékkép mellett.Nekem nagyon tetszik,remélem,nem csak nekem...Még valamit tanultam:ekkora méretnél nem mindegy,hová kerül a szabad gépi-tűznivaló.Alig tudtam körbesteppelni a figurákat.Legközelebb inkább középre rakom.

Niciodata nu am ezitat atât cu o lucrare ca cu aceşti dansatori .Cum am scris şi în postul anterior,această pătură este perechea setului cu schiori.Băieţii au cerut,ca pe pături să apară hobby-ul lor.La cel mare schiul,pentru cel mic dansul popular.Nu spun niciodată nu unui copil.Dar,dansatorii m-au chinuit...nu am vrut să fie ca peretarul bunicii.Culorile portului tradiţional de aici,roşu-negru,nu-mi plăceau împreună cu materialele folosite.De aceea am decis să recurg la siluete.Mie îmi place şi sper că nu doar mie...
Am mai învăţat ceva:la mărimea asta partea care va fi quiltuită free,e mai bine să fie la mijloc.Tare greu am ajuns la ei...

2009. április 6., hétfő

LassanNagyon lassan haladok a másik szettel...tudjátok,a síző takaró-párna együttes párjával.
A párna legalább kész.Most azt kell eldöntenem,a húszféle elképzelésemből melyik is legyen a takaró applikációja.Remélem,minél előbb befejezem,még ma szeretném,meglátjuk...

Merge foarte încet treaba cu celălalt set...stiţi,perechea setului cu schiori.Perna măcar e gata,şi cum mă decid care variantă să cos(dintre cele douăzeci posibile)pe aplicaţiile păturii,voi termina repede.Sper că azi,mai vedem...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin