Ugrás a fő tartalomra

M(ilyen) vagyok ?








Már akkor tudtam,hogy nehéz lesz,amikor jelentkeztem Ildi játékára,önarcképet varrni,amit a sorsolás nyomán Launak kellett elküldenem.Most jött az üzenet,hogy megérkeztem:-),tehát publikálhatom a fércművet.
Elképzelésem,mint mindig,volt dögivel,de a megvalósítás,hát,az egészen más dolog.
Azt tudtam,hogy élethű nem lehet,nem csak azért,mert nem szeretem az ilyen portrékat,de nem is biztos,hogy tudnék olyant.Nálam már a rajzon lemerevedik a mosoly,kihűl a tekintet,nem megy ez nekem...
Valahogy foltokban képzeltem el a dolgot,szerencsére,még mielőtt nekifogtam volna,megláttam ezt.Nna,ilyent sem tudnék,nemhogy ennél jobbat!Azt hiszem,ez jobban hasonlít rám,mint amit én izzadnék ki magamból.
Gondoltam,megvarrom magamat redworkben és kézzel letűzöm,de ez már nem utolsó perces projekt.
Nagy kedvem lett volna sziluettet varrni,de ez is azért bukott,mert nem tudtam volna hasonlóvá varázsolni.Pedig ez a Tara Badcock-kép sokáig kísértett.
Egy szó mint száz,rá kellett jönnöm,hogy olyant,ami tényleg hasonlít,nagyon nehéz lesz varrni.Lennebb tettem hát a lécet,mondván,legyen legalább jellemző,és az ég szerelmére,nem akarok ezzel is görcsölni,játszani szeretnék!
Megnéztem hát többször is a gépen fellelhető képeimet,és azt vettem észre,az a legjellemzőbb,hogy elmélyülten beledugom az orrom valamibe,könyvbe,szabásba-varrásba,mint ezen a két képen itt.
Ebből indultam ki.Először készítettem egy rajzos változatot a dumpr.net segítségével.A nyomtató persze bedöglött,tehát nekem kellett lerajzolnom végül.
A rajz körvonalait megerősítettem zsírkrétával és rávasaltam az anyagra.Ez a flanelldarab egy régebbi munkámtól maradt.Marabu festékkel és murokból :-) készült pecséttel festettem rá kockákat.Akkor ,ott jégkockák voltak,most a kezem közül csak úgy röpködő kék négyzeteket jelképezik.Jellemző,nem ?
Még egy kicsit kikrétáztam,hogy jobban lássam,mit is kellene varrnom.
Utána már csak varrogattam összevissza,jó volt :-)))
Nem szeretem a szabályos széleket,amit csak lehet,ívesre szabok,így lett most is.Ferdepánttal keskenyen körbeszegtem és az összhatás kedvéért jól összekrétáztam azt is.Ilyen lett.Cseppet sem zavar ,hogy nem szebb,nem jobb,nagyon jól szórakoztam közben.A kezdeti gyötrő agyalás után végül nagyon jó volt varrni.

Înca din prima clipă,de când m-am prezentat la acest joc pe blogul lui
Ildi,am ştiut că va fi treabă grea să-mi cos autoportretul,pe care apoi am trimis lui Lau.Acum mi-a scris că am sosit la ea :-) deci pot să-mi public încercarea.
Idei,ca întotdeauna,am avut din belsug,însă de la idee până la realizare mai e...
Nu îmi plac portretele prea realiste în quilturi şi nici nu aş putea să fac unul,poate,eventual din peticele...
Dar înainte să mă apuc de trudă am văzut acest quilt.Seamănă mai mult cu mine decît cel pe care l-aş fi făcut eu...
Am vrut să-mi cos portretul cu redwork şi să-l quiltuiesc manual,dar nu am mai avut destul timp...
M-a bîntuit mult timp şi acest portret-Tara Badcock.Silueta e şi ea o idee superbă,dar cum fac ca lumea să mă recunoască ?!
Concluzia:dacă nu seamănă măcar să fie tipic.M-am uitat de mai multe ori la pozele mele,am observat că pe cele care mă reprezintă cel mai mult,sunt cu nasul în ceva:o carte ori lucru de mână,ca în cele de aici.Am prelucrat una din poze cu dumpr.net,am accentuat liniile desenului cu creioane cerate,l-am călcat pe material,un flanel rămas de la o lucrare mai veche, vopsit cu vopsea Marabu şi ştampilă făcută dintrun morcov :-).Atunci serveau drept cuburi de gheaţă,acum reprezintă pătratele croite şi evident ,albastre cu care lucrez.Tipic,nu ?
L-am mai desenat un pic,să văd cam pe unde trebuie să cos.Restul era ca un joc :-)))
Nu-mi plac marginile drepte,dacă pot,lucrez cu curbe.Aşa am făcut şi aici.L-am terminat cu bias îngust,puţin desen în plus,şi gata !Aşa a ieşit.Nu mă deranjază că nu e mai bun,mai frumos,mi-a plăcut să-l fac.

Megjegyzések

dixike12 üzenete…
Nagyon jó vagy!!! Az én "művem" neked kell elküldenem, de sajnos csak igy mélbe fogom neked egyenlőre, mert nagyon sok problémám volt, ma este fogom befejezni, és átküldöm, azután holnap vagy lehet hogy csak húsvét után tudom postára adni nem baj????Nagyon dolgozom rajta, azt gondolom, hogy akkor is fel lehet már határidőre tenni, ha csak igy a gépen keresztül érkezik. Mit gondolsz????
martimez üzenete…
Szerintem még így is jó vagy,Dixike12.Én is a ma éjjelt ezzel fogom tölteni...
Kata nagyon ügyes vagy,a technika szuper,csak egy kicsit azt azoldaladat erősítetted meg...(le sem merem írni,de te nem vagy ilyen!!!)szerintem ilyened nincs is:D
...tudom,hogy "karikatúrásat "kellett volna(így utólag),sajnos én nem tudok,és nem is ilyen lesz,pedig nagyon tetszik!
Abile üzenete…
Szuper jó lett a kép! És ami a legfontosabb, hogy játszottál, jól érezted magad az alkotása közben! :o))
katafolt üzenete…
Ha Ildi belegyezik,nekem nincs kifogásom ellene,Dixike :-)

Márta,hidd el,némelyik hajnali tükörbenézésemhez képest ez a portré kifejezettem hízelgő :-D

Köszi,Abile !
mmama üzenete…
Nagyon jó lett Kata, még a mosolyt is ott látom az arcodon, ellentétben a fényképpel mert az komolyabb.
lomaquilt üzenete…
Nekem nagyon tetszik, de mintha komolyabbnak és idősebbnek látszanál mint vagy! Ne sértődj meg, vedd ezt karikatúrának!
Ahama üzenete…
Nagyon kiváncsi voltam a műveitekre ebben a játékban ( nekem nem volt merszem belevágni).
Jó, hogy kettős jellemzés készül, A"magam módján, magamról".
Nagyon kifejező a testtartás és az arckifejezés a képen.
Nem akarjátok az összes portrét egy virtuális helyre összegyűjteni? Érdekes lenne.
Polyák Ildikó üzenete…
Nagyon-nagyon jó lett - nekem olyan nagyanyós:)
katafolt üzenete…
Köszi :-)
Már miért sértődnék meg,Komórka,hiszen karikatúrának is szántam,csak nem akartam ennél jobban eltúlozni.
Ahama,sajnálom,hogy kimaradtál ebből.
Ildi,tényleg az,néztem is,hogy öregasszonyra emlékeztet:nagyanyám varrónő volt,és most,hogy mondjátok,döbbentem rá,hogy legalább harmadában ő van a képen.Félelmetes.Merthogy egyáltalán nem szándékos...
Szera üzenete…
Nagyon tetszik!
Unknown üzenete…
Ez tök remek lett! nem tudnék ilyen szépet csinálni a varrógéppel.
Marika üzenete…
Nagyon jóra sikeredettél !Biztos nagy élmény volt elkészíteni.Nekem nem volt merszem csatlakozni.
Zelnice üzenete…
Hú, ez már a második nagyon jellemző portré. A végén fel sem merem majd rakni az enyém.
Csilla üzenete…
Már mindenki elmondta, hogy milyen klassz lett, így csak annyit tudok mondani, hogy egyszerűen zseniális.
katafolt üzenete…
:-D

Szilda,nem tudhatod,amíg nem próbálod.Fogj hozzá,hátha...

Violini,ne viccelj,mutatsd már,olyan kiváncsi vagyok !
Geta Grama üzenete…
Esti fantastica ! N-as putea sa fac asa ceva vreodata !
reka üzenete…
Nagyszerű! Ki vagyok ájulva...

És hol lehet megnézni a többit?
katafolt üzenete…
Geta,nici eu nu credeam ca pot...asta e avantajul priectelor comune:daca te-ai inscris nu mai poti da inapoi :-)

Réka,egyelőre kersgélni kell,aztán,gondolom,egy helyre kerülnek,ha már mindenki közzétette...
Alexandra üzenete…
Si eu zic la fel ca Geta - esti o Artista! Sa stii ca autoportretul este la fel de bun ca cele pe care le vezi in Quilting Arts!
katafolt üzenete…
:-D.mersi,Sanda !
...tiktakro... üzenete…
chiar daca nu mi-ai fi spus ca e autoportret te recunosteam dupa pozitia capului , il tii ca o balerina! poate ca nu ai observat asta - nici nu aveai cum, nu ? ;) .
Nu-mi faci si mie unul ? tare mi-ar place sa vad cum "ma vede " altcineva! ha-ha...
Imi place mult-mult de tot...si lucrarea si directia ta catre arta textila. ;)
katafolt üzenete…
Teadora,sper singer ca asta a fost ultimul portret.M-am chinuit saptamani pana am adunat curaj sa-l incep.Nu e de mirare ca ma indrept cu pasi mari dar nu se stie cat de reusite spre arta textila-probabil cantitatea enorma de quilturi pentru copii din ultimul timp ma impinge spre acolo:musai sa incerc si ceva total diferit...
Névtelen üzenete…
Nekem az benne a legjobb, hogy annyira messze van a Te saját stílusodtól, és mégis sikerült.Nagy kihívás volt. A szemüveged szárára egy kis hajat ráhúzhatnál, mert olyan, mintha a füledbe volna dugva.
katafolt üzenete…
Márta néni,ez már így ment el :-)
Varrok ám mást is,nem csak babaszobadíszt,csak még nem mutathatom.S ha valaki el is tartana,s csak a magam kedvére alkothatnék,ki tudja,mit ki nem próbálnék még.Éhes disznó makkal álmodik.Ennek hiányában azt varrom amit lehet és kell.
bruercsi üzenete…
A Te képed az egyik, amelyik a legjobban tetszik! Nem ismerlek személyesen, de ilyennek érezlek!
katafolt üzenete…
Ó,köszönöm :-)Én nem vagyok ennyire elégedett vele,de ennyi időbe ez fért bele.Nekem leginkább a Kastan,Martimez és Némakertész munkája tetszik,de tulajdonképpen mindenkiében látok valami csak rá jellemzőt,vagy/és valami bravúrt,ami lenyűgöz.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bigger

 Legyen végre bejegyzés is szegény, elhanyagolt blogomban! Csak röviden, mert idő, az nincs: született egy nagyobb bébitakaró. 93 x 128 cm ( a tőlem megszokott 80 x 110) Lesznek még ilyen nagyobbak, mi több, mostantól ez a méret is rendelhető. Több kép, ár a boltban. În sfîrşit o însemnare pe blogul meu părăsit! S-a născut un model nou: un baby quilt mai mare,de 93 x 128 cm ( modelul obişnuit are 80 x 110 cm). Vor mai fi şi altele, mai mult, de acum  şi această mărime se poate comanda. Mai multe poze şi preţ în magazin.

Sajtó-interviu :) II

Interjúk hete van , úgy lehet :) E săptămâna interviurilor , se pare :) 

Inextex Kaposvár

Már két napja hazajöttem Kaposvárról,idő és fényképek hiányában nem sokat tudok mesélni és mutatni.Nagyon jó volt,bár nagyon fárasztó is. A konferencia egyik legemlékezetesebb pillanata számomra Ardai Ildikó előadása volt a székely festékes szőnyegekről.Megtaláltam azt a videót,amelynek részletei az előadást kísérték. Remélem,később majd fogok tudni mutatni fotókat a kiállításról is.Én nem fotóztam,de valahogy jobb is volt így:sokkal jobban meg tudtam figyelni mindent és ami tetszett,azt jó mélyen bevéstem. M-am întors duminica de la Kaposvár,în lipsă de timp şi fotografii nu pot să povestesc şi să arăt prea multe.Una dintre cele mai interesante momente pentru mine de la conferinţă a fost prezentarea artistei Ardai Ildikó despre covoarele secuieşti. Am găsit videoul care ilustra prezentarea. Sper ca mai tîrziu să vă pot arăta şi poze de la expoziţie.Eu nu am făcut nici o poză,din păcate,dar poate că era mai bine aşa fiindcă m-am uitat îndelungat la tot ce m-a interesat şi am reuşi