Ugrás a fő tartalomra

Nagybetűs méltóságunk

Kockáztatva,hogy többen megbántódnak,vagy undok okoskodónak tartanak,muszáj szóvá tennem valamit,ami legalább annyira zavar,mint a muszály,egyenlőre és társaik.Figyelmesebbek rájöhettek már a címről,miről is volna szó:a virtuális térben egyre gyakoribb a személyes névmások nagybetűs írása,úgymint Te ,Neked,Nálad,és a legrémesebb,az Én.Az indokokat tökéletesen megértem:tisztelet,jóindulat(mint tudjuk,a pokol útjai is...),hódolat kifejezésére szolgál.Viszont helytelen ,tehát kerülendő.

Megjegyzések

kastanie üzenete…
Pár napja említettem ugyanezt valakinek.:-)
Julcsi üzenete…
Inkább csak szálljanak magukba, de ne sértődjenek meg az érintettek!:)))
zazálea üzenete…
A "muszáj, egyenlőre" rémségről már én is írtam, hiába. :o(
Ami engem zavar mostanában, az a töménytelen becézés: boltocskám, cipőcském, nőcis... megőrülök ettől, komolyan. :o(
zazálea üzenete…
Na, szép. A "muszáj"t is rosszul akartam írni, illusztrálandó a hibát, de az meg jól sikerült. :o)))))
KicsiKató üzenete…
Tini koromban én is nagybetűztem, de leszoktam róla, inkább másképp adom meg a tiszteletet. Az Éntől nekem is remegni kezd a szám széle:)

És Zazikám, majdnem behúztál a csőbe, de olyan "hüje" (a pedagógia kedvéért: ly!!!) azért nem vagyok. Na jó, majdnem:)

Olyan szép ez a nyelv, én is amellett vagyok, hogy amennyire csak lehet, őrizzük. Persze tudom én, fejlődni kell, fejleszteni, ezért pl. pár hete jóféle házi pálinka kóstolása után azt találtam mondani: csigalom:))))
katafolt üzenete…
S most vettem észre,hogy a mirőlt rövid ö-vel írtam,javítottam is gyorsan :).

Kató,ez a csigalom micsoda nyelvi lelemény :D.
KicsiKató üzenete…
na igen, hamar akartam kimondani, hogy csigavér, nyugalom:)))

És képzeljétek - újabb jó példa arra, hogy nincs új a nap alatt - tegnap egy filmben pontosan ezt a kifejezést használta egy srác. Pedig azt hittem, levédhetem KicsiKatóságnak:))
F.Gina üzenete…
Gondolom a Neted meg Neked :))
Egyébként igazad van ! Amitől még rosszul vagyok, hogy minden be..
És az olcsó árak :(( Már óriás plakáton is láttam, majdnem felhívtam a céget.
katafolt üzenete…
:D,na kész vagyok,nem tudok írni és itt nyelvőrködöm...valahol olvastam,hogy az agy automatikusan javít,vagyis az újraolvasott szöveget
helyesen látjuk.Nehéz mesterség lehet a korrektorság ezek szerint...
megyek,javítok.
bemka üzenete…
http://www.szerkeszt.hu/teszt.php
Ezt érdemes végigcsinálni.
Budai Detti üzenete…
Jó, ez most nekem szólt. (Legalábbis azt hiszem!) De ha nem akkor is jól magamra veszem. Jogos! Ugyanakkor nekem az ilyen interneten feltevődő nyelvtani kérdések kapcsán az jut eszembe, hogy nyelvtant ki is alakítja? Az akadémi, vagy a hétköznapi élet? Mert az egy dolog, hogy őrizzük meg nyelvünk helyességét és törekedjünk a pontosságra, de mi most egy nagyon felgyorsult világban élünk: gyorsan élünk, gyorsan szervezünk, gyors dolgokat csinálunk: hamar is fogunk meghalni, pont a gyorsaságunk miatt... (Én olyan gyorsan gépelek, mint egy gyorsíró, de soha nem tanultam!)A nyelvtannak is kell ehhez igazodnia: msn-en beszélgetni nem is érdemes "normál nyelven", mert túl sok időt vesz el az ember életéből az írás és visszaolvasás!
A tiszteletet szerintem még virtuálisan is illik megadni: nekem nagyon sok problémát szokott okozni, ha egy nálam 30-40 évvel idősebb ember azt mondja tegezzem: hiszen a blogon/ fórumon is így szoktuk.
Móni üzenete…
Szíven ütött a bejegyzésed, mert én is használok nagy kezdőbetűt a tiszteletem kifejezésére, no persze, nem írtam még Én-t, pedig lehet, ezt is gyakorolhatnám :DDD. Nem érzem magam bunkónak ettől, csak nagyon elbizonytalanodtam, s mint helyesírási kérdésekben mindig, elővettem a magyar helyesírás szabályait. El is olvastam, végig, mert rámfér, időnként nem árt újraolvasni. Innen idézem: "fokozott tisztelet kifejezésére azonban az ilyen esetekben nagybetű is alkalmazható: Szeretném, Apám, ha nem értene félre. A legfőbb érdem az Önöké"(142. pont). Értem én, persze, nem kell lépten-nyomon így írni, de nem helytelen.
katafolt üzenete…
Kösz,Bemka :)

Nem,Ejkukk,nem kimondottan neked szólt :)
Az idősebbek tegezése nekem is nagy gond,ilyenkor jön aztán részemről az olyan fonák köszönés,mint,mondjuk,a szervusz,Pali bácsi :( és ettől csak kínosabban érzem magam...

Móni,ez így igaz,de azért a legtöbbször kissé pongyola blogvilágban ,nekem legalábbis,nagyon visszatetsző,oda nem illő,túlzó a dolog.Ráadásul olyan sokan használják már úton-útfélen ezt a változatot,hogy a bizonytalanokban azt az érzést keltheti,hogy ezt csak így lehet,így kell írni.
Vagy csak én szeretem az egyszerűbb,
tisztább megoldásokat ?Annyi egyéb módon kifejezhető a tisztelet ,az elismerés és a nagyrabecsülés.
Az általad említett példából egyébként az Apám átvezet egy másik,számomra zavaró dologra:Férjem,Lányom és ilyenek,blogbejegyzésben...nem hiszem,hogy bárki kételkedne a blogíró érzelmeiben,ha családtagjairól kisbetűkkel ír :))
De ezt csak itt írom,nem kell félni,nem lesz ilyen bejegyzés :D
sz.marika üzenete…
Szia!
Ne haragudj, hogy ismeretlenül beleszólok, lehet, hogy nem hiszitek el, de mi így tanultuk annak idején. Persze sohasem "én" vagyok a nagybetűs , még mondatot se kezdünk "énnel",aki ezt is nagybetűzi, annak biztos rémlik valami régről, de nem emlékszik pontosan.

Levélírás kapcsán bizony ez volt a szabály, (Te, Ön, Neked, stb.) ezzel a nagybetűvel adni meg a tiszteletet. Ebből nyilván kiderül, hogy nem vagyok mai gyerek:-),ráadásul a tanító nénink is elég tiszteltre méltó korban járt már akkor.
Ezek szerint viszont van alapja a szabályzatban is, ahogy Móni írja. Azért, ahogy fiatalodik a társadalom, nyilván ez is eltűnik majd teljesen,hisz ma már nem tanítják.
Sajnos a tisztelet is kihalóban,persze nem kifejezetten e szabály elhagyása miatt.:-)) Tisztelet a kivételnek.:-))
katafolt üzenete…
Szmari,köszönöm,hogy írtál !Nálunk a párhuzamos osztály tanító nénije mesélte,hogy ők még így tanulták...
Azóta ez már változott.Továbbra is fenntartom,hogy többnyire nem illik a szövegkörnyezetbe,régies és modoros.
Móni üzenete…
Szmari, milyen jó, hogy említed, éppen ez ugrott be már a Kata bejegyzése kapcsán. A "mivel nem kezdünk mondatot"-féle tévszabályból Szilágyi N. Sándor professzor úr gyógyított ki bennünket az egyetemen, amiért azóta is hálás vagyok neki. Azt mondta, azzal kezdjük a mondatot, amivel akarjuk. Ami a mondanivalónknak megfelel. Ha azt kérdezi valaki tőlem, ki hasogatja itt a szőrszálakat, vajon nem válaszolhatom egész egyszerűen azt, hogy én? Viccet félretéve, remélem, mindenki érzi a különbséget az "Elmentem a boltba" és "Én mentem el a boltba" mondatok között. Csak ez utóbbi félóra miatt nem tehetünk írásos szemrehányást, mert tilos.
Kata, szerintem értjük egymást :))). Én (jaj, duplaminusz) mindenesetre úgy gondolom, hogy megengedhetem magamnak, hogy úgy írjak, ahogy akarok.
Móni üzenete…
...mínusz...
sz.marika üzenete…
Jó kis téma ez:-)) Nem voltam egyértelmű...Én(!!!!) is kezdem a mondatot énnel, :-)) meg mindennel, csak magamat nem tisztelem, mondat közepén nagybetűs énnel :-)). Ezt a "mivel kezdjük" dolgot csak a régi "követelmények" miatt jegyeztem meg az előbb...
Közben meg az jutott eszembe, hogy a gimiben egy imádni való és nagyon profi magyar tanárnőm volt (országos szintem maximálisan elismert szakember, sajnos már nincs köztünk)na az ő gyengéje meg az volt, hogy a könyveket nem kiolvassuk, hanem elolvassuk. Kőkeményen javította azt, aki rosszul mondta. A gyerekeim már nevetnek rajtam, ha kijavítom őket, mert az ő tanulmányaik szerint ennek nincs jelentősége... ki lehet olvasni a könyvet. De én már, csak elolvasom,:-)) mert elég volt az a 4 év akkoriban, hogy így megmaradjon az emberben.
Na, ideje visszavonulnom :-)))
katafolt üzenete…
Maradj csak,jó kis beszélgetés ez :)
A gyermekeim,ha bosszantani akarnak,sűrűn mondják,hogy eszek,iszok.Suksükölni azért ,legalábbis előttem,nem mernek :D
(tudom én,hogy ezt sem tartják ma már feltétlenül hibás nyelvhasználatnak,hanem inkább a nyelv természetes változásának,de az én fülemen nagyon sérti).

Móni,a fiam harmadikban azért kapott gyengébb minősítést a fogalmazásaira,mert az izgalmas kalandok elmesélésekor rendre és-sel kezdte a mondatokat.
Móni üzenete…
:DDD, most olvasom, mit írtam. Eléggé nagyképűen hangzott, nem egészen erre gondoltam, csak igen, arra, hogy megengedem magamnak, hogy vétsek a szabályok ellen, ha annak van valami indoka. Egyébként vétek még a figyelmetlenség és az éppen-nem-tudás okán, de azt nem engedhetem meg magamnak. A tanító néni biztosan a viccet sem értette :(((.
Vacskamati üzenete…
Kata, szerintem is Móninak van igaza, a 2. személyben helyes a nagybetűs kezdés, és talán régi szabály, de egyáltalán nem kopott ki a használatból. A többi névmásnál helytelen és idegborzoló ezt olvasni. (Én az Ő-nél vagyok mindig kiakadva.. ma már mindenki Nagy Ő??? :DD)
katafolt üzenete…
Igen,láttam,hogy te is így írod :)

Megnéztem én is újra,lássuk mit is ír a szabályzat(jó régi lehet,ha még elvtárs is van benne :D)

"Azokat a közneveket, névmásokat és névmási szerepű határozószókat, amelyek a meg-
szólított személyére vonatkoznak, szöveg belsejében általában kisbetűvel kezdjük: Légy szíves,
barátom, látogass meg minket! Arra kérem (a) tanácselnök elvtársat, szíveskedjék ügyemet
kedvezően elbírálni. Bárcsak itt lehetnél te is! Valószínűleg önöket is érdeklik fejlesztési
terveink. Örökké hálás leszek neked a segítségedért. Melegen érdeklődött irántatok. Stb. –
Fokozott tisztelet kifejezésére azonban az ilyen esetekben nagybetű is alkalmazható:
Szeretném, Apám, ha nem értene félre. A legfőbb érdem az Önöké. Szeretnék mindig Veled
lenni. Stb. Két (vagy több) szóból álló megszólításoknak ilyenkor is csak az első szavát
kezdjük nagybetűvel: Bocsássa meg, Igazgató úr, hogy soraimmal fölkeresem!"

Úgyhogy én még mindig azt mondom, a nagybetűs változat a kivételes,mindennapos használatra,hétköznapi csevegésben elegendő a kisbetűs.
zazálea üzenete…
Na jó! Én meg azt sem szeretem, ha egy tárgyat "ő"-nek hívunk.
"Ő 24x32 cm"...." hagyjanak már...
Monika üzenete…
Tegnap nem mertem ide hozzászólást írni,mert én bizony nagybetűvel írom a Téged,Neked stb.Én így tanultam.Nem is értettem egészen,hogy mitől akadtál ki.Bár egyet igen: a nagy Én-t.:(
Azt írod Kata,hogy :"Azóta ez már változott.Továbbra is fenntartom,hogy többnyire nem illik a szövegkörnyezetbe,régies és modoros."
Bizony-bizony,régies vagyok.Nálam ez automatikus reflex, nem tudom kettéválasztani az írásomat,hogy blogos,vagy leveles....
katafolt üzenete…
Igen,Zaza,az is elég zavaró...

Mammka,miért nem mertél :)?
Volt itt pro is,kontra is,és nem lett semmi baj belőle.
Monika üzenete…
Kata: először azért nem mertem,mert nem igazán értettem a kiakadásodat,de aztán megvilágosodtam.:)
Nem tudom,én így tanultam régen,hogy írásban ,nagybetűvel írom a megszólításokat.
Lehet,hogy te a blogbejegyzések helyesírására gondolsz,nem a kommentekre?
Mert abban egyetértünk,ott nincsen helye a nagybetűnek,hiszen nem levél,hanem leírás.
katafolt üzenete…
Mammka,én soha,sehol nem írom így,nekem az a furcsa,ha ilyent látok :),de megértem,hogy van,akinél ez gyerekkori beidegződés.
Szerintem a szabályzat elég világos:"általában kisbetűvel kezdjük",illetve "fokozott tisztelet kifejezésére azonban az ilyen esetekben nagybetű is alkalmazható".
Úgyhogy csak magánlevélben tartom helyénvalónak.Persze,mindenki úgy ír,ahogy akar,vagy ahogy tud.
kastanie üzenete…
Én Vacskamati változatát tanultam, tehát az Ön, Te, Önök mehet nagybetűvel, de ilyen helyeken nem érzem szükségesnek.

Kata, én is hadd tegyek hozzá valamit: tanultam gépelni gimiben, és a vessző, pont, stb. után mindig szóköz van, előtte pedig nincs. Látom, hogy következetes vagy abban, hogy nem hagysz ki utána.
Lehet, hogy már nem érvényes, de azért szólok.:-)
katafolt üzenete…
De, érvényes :), teljesen igazad van, Márta, a fiam is mondja mindig, mégis folyton elfelejtem :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bigger

 Legyen végre bejegyzés is szegény, elhanyagolt blogomban! Csak röviden, mert idő, az nincs: született egy nagyobb bébitakaró. 93 x 128 cm ( a tőlem megszokott 80 x 110) Lesznek még ilyen nagyobbak, mi több, mostantól ez a méret is rendelhető. Több kép, ár a boltban. În sfîrşit o însemnare pe blogul meu părăsit! S-a născut un model nou: un baby quilt mai mare,de 93 x 128 cm ( modelul obişnuit are 80 x 110 cm). Vor mai fi şi altele, mai mult, de acum  şi această mărime se poate comanda. Mai multe poze şi preţ în magazin.

Sajtó-interviu :) II

Interjúk hete van , úgy lehet :) E săptămâna interviurilor , se pare :) 

Inextex Kaposvár

Már két napja hazajöttem Kaposvárról,idő és fényképek hiányában nem sokat tudok mesélni és mutatni.Nagyon jó volt,bár nagyon fárasztó is. A konferencia egyik legemlékezetesebb pillanata számomra Ardai Ildikó előadása volt a székely festékes szőnyegekről.Megtaláltam azt a videót,amelynek részletei az előadást kísérték. Remélem,később majd fogok tudni mutatni fotókat a kiállításról is.Én nem fotóztam,de valahogy jobb is volt így:sokkal jobban meg tudtam figyelni mindent és ami tetszett,azt jó mélyen bevéstem. M-am întors duminica de la Kaposvár,în lipsă de timp şi fotografii nu pot să povestesc şi să arăt prea multe.Una dintre cele mai interesante momente pentru mine de la conferinţă a fost prezentarea artistei Ardai Ildikó despre covoarele secuieşti. Am găsit videoul care ilustra prezentarea. Sper ca mai tîrziu să vă pot arăta şi poze de la expoziţie.Eu nu am făcut nici o poză,din păcate,dar poate că era mai bine aşa fiindcă m-am uitat îndelungat la tot ce m-a interesat şi am reuşi