Ugrás a fő tartalomra

Párna. Story.Hitelesség.

 
Avagy mi a teendő ha már a nagyok is meglopnak?

Nem olvasok bulvársajtót. A február végi Story véletlenül került a kezembe. Nem kellett volna...derűs vasárnap reggelem oda. Mert mit látok benne? Ez a párnám Liliana Nae( Neylini) énekesnő kedvenc tárgyai közt! A kép melletti szöveg szerint a nagymamájától kapta, nem alszik rajta, csak dísznek használja. Nehezen is aludhatna, merthogy ez még itt van nálam, amint a fenti fotó is bizonyítja.És egyedi darab. Nem azért, mert annyira eredeti ötlet, hanem mert régi dirndlikből kivágott csíkokból varrtam, ezt az egyet, nem készült belőle több. Egy kósza pillanatig azt hittem, eladtam már a Breslóról, csak elfelejtettem, de nem, ott van most is. Melegen ajánlom megvételre a cikk szerzőjének.

(A címet követő kérdés költői csupán. Mert mit tehetnék? Jól kidühöngöm magam, aztán meg nevetek rajta.)


Pernă. Story.Credibilitate.


 Ce faci când te fură cei mari?

  Nu citesc presa de senzaţie. Spre nenorocirea mea azi dimineaţă am apucat totuşi să răsfoiesc un număr mai vechi de Story. Ce păcat! Am descoperit cu surprindere o pernă de a mea printre obiectele preferate a cântăreţei Liliana Nae ( Neylini). Lângă poză scrie că a primit perna de la bunica ei şi că nu doarme pe ea, o foloseşte doar ca ornament. I-ar fi chiar greu s-o folosească în vreun fel prin simplul fapt că perna încă e la mine după cum se şi vede în prima poză. Şi este unicat. Nu că ar fi atât de originală şi deosebită, ci pentru că am cusut-o din dungi de materiale croite din porturi tradiţionale austrieci ( dirndli) şi nu am făcut decît un singur model, cel incriminat. O clipă am crezut că am vândut-o mai de mult de pe Breslo şi am uitat, dar nu, este încă acolo. O recomand cu drag redactoarei.

( Întrebarea din titlu e doar poetică. Ce-aş putea să fac, azi sunt mâhnită, măine râd de necaz.)

Megjegyzések

dióhéj üzenete…
uhh...azé ezen má az én eszem is megáll....
Miss Scotty üzenete…
Nem gondoltál arra, hogy elküldöd a fényképet a cikk írójának és Liliana Nae-nek is? Kíváncsi vagyok, hogy ők mit szólnának hozzá?
Julcsi üzenete…
Megáll az ész!
Scotty javaslata megfontolandó, még ha nem is lesz foganatja a dolognak.
Miss Scotty üzenete…
Még annyit, hogy ez szerzői jogsértésnek minősül. Nekem is volt hasonló esetem. Peren kívül sikerült megegyeznünk (az egyik magyarországi francia multi) és nem jártam rosszul.
Szerintem próbáld meg.
Kitartást hozzá és fel a fejjel!

Üdv. Scotty
Névtelen üzenete…
Nahát, jól elszállt, amit írtam:-)

Szóval még egyszer:

Ne menj el szó nélkül az ügy mellett. Magad miatt sem, másrészt, ha mindenki csak legyint, akkor ez lesz a módi egy idő után...

Írjál a szerkesztőségnek emailt a szerzői jogaid megsértése miatt. Nem kell rögtön pereskedni, nem is ez a sorrend:-)

Szimplán le kell írnod bizonyítékokat megnevezve (link, fotó), hogy mire alapozod a leveled.

Ezt követően meg kell nevezni a szerkesztőség felé, hogy MIT kérsz. A helyesbítés (köv. számban) mellett célszerű egy összeget megnevezni. Innentől majd fognak egyezkedni, levelezgetni, aláalkudni stb, de mivel egyértelműnek tűnik az ügy, ezért nem lesz nagy a mellényük, mert per esetén biztos pervesztesként fizethetik a perköltséget is. Nem éri meg nekik.

Másrészt lehet, hogy jóhiszeműen jártak el, mert nem tőled lopták a képet, hanem valaki felnyomta egy royalty free oldalra, ahonnan a Story is halássza a képeit. Sajnos van olyan ismerősöm, akinek a gyerekei képét szedték le és tették fel ilyen oldalra, azaz bárki szabadon felhasználhatta képeslapra, reklámra, kifehérített szemű horrorplakáthoz stb.
Leveled után a Story nem tud csalni, hogy gyorsan ráteszi a képet egy royalty free oldalra, mert ezeknél pontosan rögzítik a feltétel dátumát, IP címet stb.

Jó tanács: fotóidat vízjelezd, photoshoppal neved, logód halványan mindig picit rálógva a termékre legyen feltüntetve. Ha nem lóg rá, simán körbevágják a táskát és átrakják más háttérre.

Sok sikert!
Bejus70 üzenete…
A francba!Pont az ilyen pofátlan esetekre gondolva írtam bejegyzést a blogbajokra és Tőled kaptam az első választ! Teljesen egyet értek Scottyval és Mujuval, nem szabad annyiban hagyni! Szorítok Neked és várom a fejleményeket!
katafolt üzenete…
Hát, lányok, pocsék egy story, igen.
Pedig most csak dolgozni akarok, percnyi energiát sem szánnék ilyesmire. De azt hiszem, tényleg kell lépnem valamit. Köszönöm az együttérzést.
F.Gina üzenete…
Megáll az eszem ! Még jó, hogy a cucc tényleg nálad van, így egyértelmű az eset. Ne hagyd annyiban, legalább némi reklámot és pénzt kihozhatsz a dologból !
Mihaela üzenete…
Impostori sunt peste tot!
Iar "vedetele" astea de carton prost impreuna cu redactoreii astia de 2 bani isi folosesc imaginatia pe masura lipsei de talent real, ca sa se bage in seama!
Eu n-as lasa lucrurile asa, chiar daca a trecut niste timp!
Dreptul de autor nu va fi respectat de ceilalti daca nu il impune autorul insusi!
Pe de alta parte, asta e soarta creatiilor frumoase, valoroase, in toate domeniile....;)
Murphy üzenete…
Most nekem is leesett az állam. Én is javaslom, hogy írj nekik, hogy ezt hogy sikerült összehozni. Lehet, hogy nem a rossz szándék vezérelte őket, de a lustaság akkor is felróható nekik, hogy nem néznek utána mit ollóznak össze. Liliana Nae meg örülne, ha a nagyija ilyen szép párnát csinált volna neki. :)
tHs üzenete…
bakker az ez már mindennek a teteje. Itthon sem veszek szennylapot. Ezért. A hitelesség hiánya... tegyél valamit!!!
katafolt üzenete…
Vettem egy nagy levegőt és írtam az újságnak, a főszérkesztőnek és az újságírónak is küldtem üzenetet a Facebook-on. Az énekesnőnek csak azért nem, mert nem találtam elérhetőségét. A rajongói oldala nem működik.Most várok.

M-am decis să nu mă las, Mihaela, am scris redacţiei, redactoarei-şef şi doamnei redactoare le-am trimis mesaj pe Facebook. Am vrut să-i scriu şi lui Neylini dar fan page-ul ei nu funcţionează. Acum aştept.
Ledorka üzenete…
Remélem, tudsz valamit intézni, mert tényleg megdöbbentő ez a pofátlanság. >:( No, meg ennyit a hitelességről...
Névtelen üzenete…
Te inteleg complet, din pacate si mie mi s-a intamplat cu evenimentele mele de machiaj si frumusete :(
foarte bine ca nu te lasi :) nici eu nu am facut-o! este timpul sa nu se mai incurajeze furtul de nici un fel, fie el de idei, de imagine sau identitate
Miss Scotty üzenete…
Nagyon lassan megy ám az ilyesmi. Nekem kb. fél év alatt sikerült megegyeznem a szerzői jogsértőkkel.
Ha mégis úgy döntesz, hogy írsz nekik, ne írj árat, csak annyit, hogy szeretnéd, ha kárpótolnának. Ők fognak először árat mondani, aztán eldöntöd, hogy elfogadod-e vagy sem. Ilyen esetben, hogy hivatalos lapban jelent meg az egész minimum kb. 500 000Ft (peren kívül) a kártérítés.
Tényleg nem kellene szó nélkül hagynod, mert ha mindenki fittyet hány az ilyenekre, akkor úgy gondolják majd, hogy ilyen alapon bármit megtehetnek (lophatnak).
...tiktakro... üzenete…
Nici nu stiu ce sa fac : sa rid sau sa ma speriu ?? asa ceva se poate intimpla doar in Romania : TARA TUTUROR POSIBILITATILOR.
Si stii ce ? nici nu rid nici nu ma speriu ci pur si simplu mi-e scirba!! presa de 2 lei !eu zic ca merita trasi la raspundere din greu ! e sansa ta, Katy !
Aledi üzenete…
Megáll az eszem!!! Jól tetted, hogy írtál nekik, ami sok, az sok. Nem tartom lehetetlennek, hogy maga az énekesnő nem is tud a cikkről, kellett az újságnak egy sztori, innen-onnan összeszedtek tárgyakat, és kész. Eszméletlen! Kíváncsi vagyok a fejleményekre. És rögtön elkezdem vízjelezni a fotóimat!
Annamari üzenete…
Fogalmam nincs ki ez a neylili vagy kicsoda, a lapot sem ismerem, mert sosem olvasok ilyesmit, de ezt tényleg nem lehet szó nélkül hagyni! Azért rá kellene jól guglizni, és bár egy jókívánságot küldeni a fehérnépnek!
Bakarasz üzenete…
Ez már aztán tényleg elképesztőőőő!!!!!!
Monika üzenete…
Ez nekem magas.:( Hogy lehet ez? Leszedte a meskádról és feltette? Vagy MIIIIIII? De miért??????
Amúgy meg nézzük a másik oldalát: egy híresség szobájában van a párnád fotója..Ez akkor sem jó: akkor azt fogják hinni,hogy a párnamintát onnan vetted.:(Jajjjj!
Monika üzenete…
Elolvastam a lányok tanácsait ,tök ügyesek és nagyon drukkolok!!!!!!!!!!!!!!

Még lánykoromban nem szignáltam a munkahelyi rajzaimat.Megjelent egy nagyon míves néprajzi könyv.GYES-en voltam Drága kollegina lusta volt utánanézni,hogy mit rajzoltam én, és mit a másik. Úgy kellett 20 év után megvennem a SAJÁT tiszteletpéldányomat, mivel rengeteg munkám feküdt abban a könyvben.Ő csak rándított egyet a vállán.Én lüke,meg hagytam,dehát mit tehettem volna annyi év után?
Azóta szignózok szigorúan ,a blogos fotóimat pedig vízjelzem. MUSZÁJ.
Ja,igen! Egy Herbáriás cég elkérte a fotómat a netes reklámjukhoz, én marha ingyen odaadtam.A nevemmel szerepel persze....
Közben meg nagyon lehet,hogy ez az utolsó fizetésem mostanában...:(
Aki nem tud élni, az én vagyok pl...:(
QDO üzenete…
Foarte bine ca le-ai scris! Chiar doream sa-ti propun asta...
Este jenant ceea ce s-a intamplat!
katafolt üzenete…
Kösz mindenkinek!
Miss Scotty, kb. jgy írtam, most várok. Írtam az énekesnő blogjába egy kommentet és a Fb. oldalára is kitettem a linket.
A vízjelet én nagyon utálom, és nem is vagyok egészen biztos benne, hogy nem lehetne azt is eltüntetni, de ezek után lehet, hogy használni fogom. Viszont a régi képeimre úgysem tudnám kitenni...

Vă mulţumesc pentru susţinere! Am lăsat un comentariu pe blogul Neylini şi am postat linkul pe pagina ei de pe Fb.
Jutus üzenete…
Elképesztő ami történt!!!Látom már jó sok tanácsot kaptál és intézkedtél is ügyesen,nagyon kíváncsi vagyok a fejleményekre!!!
Csilla üzenete…
Szerintem is lehet, hogy az énekesnő nem is tudott a cikkről. Azt nehezen hiszem el, hogy ha valakivel készül egy riport írott sajtóban előtte ő nem látja legalább azt az oldalt az adott lapból, ezért is gondolom, hogy lehet ő nem is tudott róla, vagy ha igen nem értem mia jó abban ha saját tárgynak mond egy olyat ami soha nem is volt nála.
Nagyon jó, hogy még nincs eladva párna, mert jgy bizonyítani tudod az igazadat.
Helyes, hogy nem hagytad annyiban. Én nagyon diszkréten vízjelezek, de lehet jobban fogok, bár mint te én is utálom ha a vízjel a kép közepén van. Nagyon macerás amúgy leszedni, vagyis eltüntetni, bár nem lehetetlen, de nehezen hiszem el, hogy egy ilyen szenylap arra áldozna időt és energiát, hogy vízjeles képekkel bajlódjon, inkább keres olyat amivel nincs ilyen gondja.
Majd számolj be a fejelményekről. Drukkolok én is, hogy sikerüljön őket felelősségre vond.
A-sign üzenete…
Igazan felhaborito hogy ilyen megtotenhet. Remelem legealbb kapsz valamifele valaszt... Tenyleg jo otlet lenne a "watermark" hasznalata, legalabb legyen nehez dolguk ha engedely nelkul akarnak fotokat felhasznalni. Sajnalatos hogy eddig is elterjednek a masolasok, "otletlopasok" haloi...Tanulasag az ember meg ennel is kevesebb pletykaujsagot, vagy lassan ujsagot olvasson...Kivanom hogy ilyesmi ne forduljon tobbet elo veled! es senkivel...
Ahama üzenete…
Durva. Mindenképpen menj utána az igazadnak, akkor is, ha sok időbe és fáradságba kerül, ne hagyd magad az biztos, hogy valamiképp kárpótolniuk kell, a lányok nagyon életrevaló tanácsokat adtak. Szurkolok!
katafolt üzenete…
Már kaptam is választ egyik oldalról: írt a cikk szerkesztője. Azt mondja, ők a teljes anyagot, szöveget és képeket az énekesnőtől kapták. Hajlok rá, hogy higgyek neki, mert beleegyezett, hogy nyilvánosságra hozzam az üzenetét.Meg is teszem majd, ha szükség lesz rá. Most ott tartunk, hogy Neynili menedzsere meg fog keresni, hogy tisztázzuk a dolgot. Igazából a telefonszámomat kérte, de ragaszkodtam hozzá, hogy minden, ami elhangzana, legyen leírva, ezért csak az email-címem adtam meg. Még várok.

Noutăţile: am primit răspuns de la redactoarea articolului.Ea susţine că materialul publicat, atît textul cît şi pozele provin de la Neynili. Tind să o cred fiindcă am aprobarea ei să-i public mesajul. O voi face la nevoie. Acum urmează să mă contacteze managerul cîntăreţei ca să lămurim lucrurile. Mai precis a solicitat nr. meu de telefon, dar insist ca totul ce se poate spune în legătură cu acest caz să-mi rămînă în scris, de aceea i-am transmis adresa mea de email. Acum aştept.
simsi üzenete…
Teljesen egyértelmű, hogy a breslo-n található fotódat használták fel. Körbe van vágva, el van forgatva, de azért látszik, hogy az. csak meg kell nézni...
Ilyen alapon az újságtól is kérhetsz honoráriumot a fotó közléséért. Simán.
Drukkolok, hogy jól jöjjél ki az egész ügyből. Ha közlik a helyreigazítást. az reklámnak sem rossz :-))
Cic üzenete…
Azt a mindenségit!!! :-(
A véleményemet szinte kivétel nélkül leírták már előttem, nagyon kíváncsi leszek az ügy kimenetelére...
zazálea üzenete…
megírod, ugye, hogy alakulnak a dolgok? hát, tudod.... :o(
erzsó üzenete…
Mindenkinek igaza van, aki előttem írt már valamit...
Annyit még hozzáfűznék, hogy ebben az "igazi" világban elkezdődik majd a körben való egymásra mutogatás, a fél- és negyedigazságok vállalása. Őszintén kívánom, hogy legyen erőd kitartani!
Zelnice üzenete…
szurkolok h. sikerüljön!
katafolt üzenete…
Köszönöm mindenkinek! Egyelőre semmi...
Castia üzenete…
Erzsóval értek egyet, lesz még itt egymásra mutogatás, egyik fél se akarja vállalni a felelősséget, bízva abban, hogy te majd feladod végül. Nem vagyok jogász, de szerintem a képeket leközlő újság dolga tisztázni a fotók tulajdonjogát, és ennek írásos nyoma is kell legyen. Vagyis ha a menedzsment adta át a fotókat, akkor azzal a megjegyzéssel kellett ezt tennie, hogy a fotók az ő tulajdonában vannak, és egyszeri megjelenésre adja át őket a lapnak. Ha nincs ilyen, akkor nem a te dolgod tisztázni, hogy is történt az eset. Magát a jogsértést az újság követte el. Ha jóhiszeműen jártak el és a menedzsment becsapta őket, azt játsszák le ők egymás között. Ismétlem, nem vagyok jogász, de szerintem tartsd magad ehhez az állásponthoz és ne hagyd, hogy egymásra tologassák a felelősséget.
Polyák Ildikó üzenete…
Szerintem se hagyd magad. Épp most írtam egy kis cikkecskét szerzői jogsértésről quilt tárgyban. Egészen biztos, hogy Románia is tagja annak a nemzetközi szerződésnek, ami országhatárokra való tekintettel védi a szerzői jogot.
Mindamellett nem gondolom, hogy egyedi az ügy, de ez természetesen nem jelenti, hogy ne kéne szóvá tenned. Sőt. Szerintem épp az a baj, hogy sokan nem szeretnek "háborúskodni", pedig ez csak a saját és ezáltal mások érdekének védelme. Hajrá!
katafolt üzenete…
Castia, Ildi, nem is akarom hagyni, de látom már most, hogy nem lesz egyszerű elérni bármit is az ügyben.
Monika üzenete…
Kata!Nagyon ügyes voltál már eddig is!!!!Teljesen igazad van,hogy telefonban bármit mondhatnak!!!!
Nagyon drukkolok és szerintem jól fogsz kijönni belőle!
Nincsen egy jogász ismerősöd,aki tudna tanácsot adni?Az mindig jól jön....
Puszi!
Névtelen üzenete…
Elmeséltem a történetedet egy újságírónak, aki azt tanácsolja, keressél fel egy másik - konkurens - újságot, és meséld el a sztorit, garantáltan nagy hírverést fognak az ügynek csinálni:o) Ez is lehet egy megoldás.
katafolt üzenete…
Köszönöm nektek is! Mammka, beszéltem már jogásszal, természetesen.

Kati, ezt is fontolgatom. Annyiban
bonyolódik a dolog, hogy itt az újság,
úgy tűnik, ezegyszer vétlen, mármint igaz, amit állítanak, ők kész anyagot kaptak. A másik oldal egyáltalán nem keni rájuk a dolgot, egyszerűen engem fenyeget, mondván, nem tudom igazolni, hogy valóban az én fotóm. Ezzel mintegy beismerik, hogy lopták a képet, a párna-témát meg szóba sem hozzák.
Castia üzenete…
A párna nálad van, készíthetsz még róla ezer fotót igazolásként. Nekik viszont nehéz lenne a "nagymama" párnáját hirtelen felmutatni, innentől egyértelműnek tűnik a dolog. :)
Viszont még mindig úgy gondolom, hogy a jogsértés maga a leközlés, ezt pedig az újság követte el, még ha jóhiszeműen is. Bár ez már tényleg jogászi terület, neki kell tudnia, hogyan oldható meg.
Alexandra üzenete…
Eu cred ca Neylini avea o perna preferata, dar era nashpa, si redactoarea a zis, e ok povestea cu perna, dar sa cautam o poza draguta :-))Se mai intampla pe internet, Kati! E fara indoiala un fals si o frauda, dar pana la urma doar o prostie a unor tanti care nu disting niciun detaliu la o perna. Nu-ti bate capul! Daca redactoarea o cumpara, vinde-o scump! ;-))
katafolt üzenete…
Sandra, n-o mai vând :D Oricum, între timp s-a dovedit că tot materialul articolului provine de la managerul cântăreţei. Mi-a trimis un mesaj cam agresiv.
Alexandra üzenete…
:-)Te pup!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bigger

 Legyen végre bejegyzés is szegény, elhanyagolt blogomban! Csak röviden, mert idő, az nincs: született egy nagyobb bébitakaró. 93 x 128 cm ( a tőlem megszokott 80 x 110) Lesznek még ilyen nagyobbak, mi több, mostantól ez a méret is rendelhető. Több kép, ár a boltban. În sfîrşit o însemnare pe blogul meu părăsit! S-a născut un model nou: un baby quilt mai mare,de 93 x 128 cm ( modelul obişnuit are 80 x 110 cm). Vor mai fi şi altele, mai mult, de acum  şi această mărime se poate comanda. Mai multe poze şi preţ în magazin.

Sajtó-interviu :) II

Interjúk hete van , úgy lehet :) E săptămâna interviurilor , se pare :) 

Inextex Kaposvár

Már két napja hazajöttem Kaposvárról,idő és fényképek hiányában nem sokat tudok mesélni és mutatni.Nagyon jó volt,bár nagyon fárasztó is. A konferencia egyik legemlékezetesebb pillanata számomra Ardai Ildikó előadása volt a székely festékes szőnyegekről.Megtaláltam azt a videót,amelynek részletei az előadást kísérték. Remélem,később majd fogok tudni mutatni fotókat a kiállításról is.Én nem fotóztam,de valahogy jobb is volt így:sokkal jobban meg tudtam figyelni mindent és ami tetszett,azt jó mélyen bevéstem. M-am întors duminica de la Kaposvár,în lipsă de timp şi fotografii nu pot să povestesc şi să arăt prea multe.Una dintre cele mai interesante momente pentru mine de la conferinţă a fost prezentarea artistei Ardai Ildikó despre covoarele secuieşti. Am găsit videoul care ilustra prezentarea. Sper ca mai tîrziu să vă pot arăta şi poze de la expoziţie.Eu nu am făcut nici o poză,din păcate,dar poate că era mai bine aşa fiindcă m-am uitat îndelungat la tot ce m-a interesat şi am reuşi