Ugrás a fő tartalomra

Régi tárgyak vonzásában












Szűcs Eszter hasonló című könyve akkor került hozzám,amikor saját lakásomat próbáltam
berendezni.Megerősített abban,amit mindig is szerettem volna:harmonikusan elegyíteni a régit
és az újat.Ennek már sok éve,de ez nálam nem sokat változik,talán csak annyiban,hogy szaporodnak a régi tárgyak.



Îmi place să adun în jurul meu obiecte vechi.Iată câteva din vechiturile mele dragi.

Megjegyzések

Monika üzenete…
Jól kezdődok a reggel: ezekkel a szépségekkel.
Régiségek!!!!A kedvenceim!!!
Férjem nagymamájától örököltük a kalotaszegi asztalt néhány székkel.Az idő megkoptatta.Sógorom-az egyik-múltkor felajánlotta,hogy a lánya megtanulta Erdélyben ezeket a régi festéseket,biztosan szívesen átfesti.
Mondtam,hogy éppen ez a kopottas állapota olyan igéző.Nem biztos,hogy értette.
Kata! Rokon hölgy,aki a varrógépnél ül a fotón?
katafolt üzenete…
Mammkám,a hölgy a képen a varrógép régi-második-tulajdonosa,a Benkő-nagymamám,lánynevén Szikszai
Ágnes,16 éves volt akkor.A gép még most is varr,bár én már nem használom,csak őrzöm.Az első tulajdonos dédapám első felesége volt,ifjú férje vette neki a gépet.
A fiatalasszony korán meghalt,tátika-így hívta nagyanyám-visszaadta a családnak a hozományt,de a varrógépet megtartotta.Később nagyanyámé lett,most meg az enyém,tőlem a lányom örökli és megígérte,hogy nem csonkítja meg,nem lesz belőle varrógéplábú márványasztal.
Monika üzenete…
Ó,akkor az a kép egy nagyon-nagyon drága kincs!!!+ a varrógép! Az ilyen történetektől mindig elalélok!
ezkriszti üzenete…
A láda gyönyörű, meg a varrógép...
A "Régi tárgyak vonzásában" c. könyv nekem is kedvenc.
katafolt üzenete…
A láda történetét nem tudom,a varrógépen levő ollónyomét igen:a háborúban elásták,a szabóollót rátették.Amikor hónapok múlva előrerült,rajta maradt a nyoma,ma is látszik...az olló már nincs meg,de gyermekkoromban sokat játszottam vele,illesztgettem a régi "helyére".
Monika üzenete…
Ez nagyon kedves és egyben szomorú történet is(a háború miatt).Viszont tiszteletet keltő,hogy mennyire őrízték a dolgaikat: nem azt mondták,mint ma sokan-majd veszek egy másikat.
Ó,ezek szerint a könyv(Régi tárgyak...) létezik? Hú,újabb könyvkincs,amit szerenék!!!!!
katafolt üzenete…
Igen,van ilyen könyv,a Corvina kiadó Szép otthon-sorozatában jelent meg
1989-ben.Ma nincs fényképezőm,de majd lencsevégre kapom és elküldöm.Nekem a
sorozat többi kötetére fájt nagyon a fogam anno...
lomaquilt üzenete…
Én is nagyon szeretem a régi tárgyakat, habár sok kikopott tőlem. Van egy barátnőm Franciaországban, aki gyűjti és eladja a régi tárgyakat. Azt mondja, hogy a hatvanas évjárat azokat a dolgokat keresi, amit gyerekkorában maga körül látott. De régiségpiacon ujabban megjelennek a hetvenes évek dolgai is. Az emlitett könyv nekem is kedvencem a többivel együtt. Örzőm nagyon! Én inkább a harmincas negvenes évekbeli dolgokra vadászok!
Katbo-Réka üzenete…
Régi tárgyak..... micsoda gyönyörűség ez a szemnek. Megszállott gyűjtögetők vagyunk mi is. A szívünknek legkedvesebb mégsem gyűjtés, hanem családi ajándák. Férjem nagy családja úgy döntött, hogy a miénk lehet a dédi 1866-os tulipános ládája. Erdélyből ezzel a ládával települtek át.
katafolt üzenete…
Marianna,valamikor a 8o-as években nagyamám minden régi tárgyát Belgiumba vitte egy nagybácsi,most annyira bánom...


Tudod,Katbo,a ládát én is ajándékba kaptam(szinte ez volt az első saját
berendezési tárgyam)egy garázsbontásnál.Mondták a rokonok,h.a múzeumnak adnák...elkértem :*)
katafolt üzenete…
Szerának tetszik a fejlécben a varrógépes fotó-nekem is,azért tettem oda :-)Most visszakeresve látom,elírtam a nagymamám nevét,Kiss Ágnesnek hívták,Szikszai Ágnes a dédnagyanyám volt...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bigger

 Legyen végre bejegyzés is szegény, elhanyagolt blogomban! Csak röviden, mert idő, az nincs: született egy nagyobb bébitakaró. 93 x 128 cm ( a tőlem megszokott 80 x 110) Lesznek még ilyen nagyobbak, mi több, mostantól ez a méret is rendelhető. Több kép, ár a boltban. În sfîrşit o însemnare pe blogul meu părăsit! S-a născut un model nou: un baby quilt mai mare,de 93 x 128 cm ( modelul obişnuit are 80 x 110 cm). Vor mai fi şi altele, mai mult, de acum  şi această mărime se poate comanda. Mai multe poze şi preţ în magazin.

Sajtó-interviu :) II

Interjúk hete van , úgy lehet :) E săptămâna interviurilor , se pare :) 

Inextex Kaposvár

Már két napja hazajöttem Kaposvárról,idő és fényképek hiányában nem sokat tudok mesélni és mutatni.Nagyon jó volt,bár nagyon fárasztó is. A konferencia egyik legemlékezetesebb pillanata számomra Ardai Ildikó előadása volt a székely festékes szőnyegekről.Megtaláltam azt a videót,amelynek részletei az előadást kísérték. Remélem,később majd fogok tudni mutatni fotókat a kiállításról is.Én nem fotóztam,de valahogy jobb is volt így:sokkal jobban meg tudtam figyelni mindent és ami tetszett,azt jó mélyen bevéstem. M-am întors duminica de la Kaposvár,în lipsă de timp şi fotografii nu pot să povestesc şi să arăt prea multe.Una dintre cele mai interesante momente pentru mine de la conferinţă a fost prezentarea artistei Ardai Ildikó despre covoarele secuieşti. Am găsit videoul care ilustra prezentarea. Sper ca mai tîrziu să vă pot arăta şi poze de la expoziţie.Eu nu am făcut nici o poză,din păcate,dar poate că era mai bine aşa fiindcă m-am uitat îndelungat la tot ce m-a interesat şi am reuşi